کد خبر 947523
تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۷
دکتر محمد فاضلی

سیل سبب تقویت و تجدید حیات تالاب‌ها شده و به این ترتیب بر رخدادهای مهم حیات پرندگان آبی نظیر مهاجرت، تخم‌گذاری و زادآوری آن‌ها مؤثر است.

به گزارش مشرق؛ دکتر محمد فاضلی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در کانال تلگرامی خود درباره سیل‌های اخیر در نقاط مختلف کشور، از زاویه‌ای دیگر نگریسته و می‌نویسد:

ما در این چند روز به مقولاتی پرداختیم نظیر خسارات سیل، نقد آمادگی کشور در برابر این رخداد طبیعی، اثر سیاست‌های گذشته بر وقوع و کمبود در مقابل سیل و بسیاری مقولات دیگر که عمدتاً نگاهی انتقادی و منفی به سیل داشتند. حق داشتیم این کار را انجام دهیم و گزارش‌های دقیق برای رفع این کاستی‌ها مطالبه کنیم. این کار را ادامه خواهیم داد، اما زمان مناسبی است تا فواید سیل را هم مرور کنیم.

سیل به انتشار وتوزیع مواد ارگانیک، و توزیع رسوبات در دشت‌های سیلابی کمک می‌کند. رطوبت مناسب خاک که پس از سیلاب‌ها ایجاد می‌شود سبب تثبیت پوشش گیاهی و پی‌آمدهای ناشی از آن نظیر جلوگیری از توسعه بیابان‌ها و پدیده‌هایی نظیر ریزگردها می‌شود.

سیل سبب تقویت و تجدید حیات تالاب‌ها شده و به این ترتیب بر رخدادهای مهم حیات پرندگان آبی نظیر مهاجرت، تخم‌گذاری و زادآوری آن‌ها مؤثر است. سیل سال ۲۰۱۶ در نیوساوت ولز استرالیا این پدیده را در مقیاس ده‌ها هزار پرنده ایجاد کرد.

مقیاس زمانی عاملی تعیین‌کننده برای ارزیابی اثرات سیل است. آن‌چه در کوتاه‌مدت برای برخی افراد و خانواده‌ها، خسارت فاجعه‌بار به حساب می‌آید، در درازمدت برای گیاهان و جانورانی که در مناطق سیل‌خیز زندگی می‌کنند و خود را با آن تطبیق داده‌اند، تضمین‌کننده کارکرد درست و حیات زیست‌بوم زندگی آن‌هاست. آن‌ها زندگی خود را با دوره‌های سیلاب تطبیق داده و تنظیم می‌کنند.

تالاب‌ها و سایر پیکره‌های آبی با سیل احیا می‌شوند و این بر کیفیت آب‌های در دسترس انسان‌ها و سایر موجودات، و حتی کیفیت هوا مؤثر است. سیل مواد مغذی بسیاری را وارد تالاب‌ها کرده و تغذیه ماهیان سایر زیست‌مندان تالاب‌ها را تسهیل می‌کند.

سیل رسوبات بسیاری را در دشت‌های سیلابی انباشته می‌کند و زمین‌های کشاورزی با این رسوبات غنی‌تر می‌شوند. جمعیت‌های انسانی در طول تاریخ در همین دشت‌های سیلابی و آبرفتی نظیر نیل، رود زرد و سایر آبرفت‌ها ساکن شده‌اند. تخریب رژیم رودخانه‌ها و ممانعت از سیل به معنای تخریب سطح باروری خاک در این گونه دشت‌های سیلابی نیز هست.

سیلاب‌ها باعث تغذیه آب‌های زیرزمینی می‌شوند و از طریق تقویت پیکره‌های آبی، علاوه بر فواید محیط‌زیستی این پیکره‌های آبی، امکانات تفریحی و توریستی آن‌ها را نیز تقویت می‌کنند. سیلاب‌ها زمین‌های شور شده را می‌شویند و از میزان آلودگی‌های ناشی از سموم و کودهای شیمیایی انباشته و متمرکزشده در اراضی می‌کاهند.

سیل سبب تخریب‌های اقتصادی در منطقه سیل‌زده می‌شود اما هم‌زمان سبب تشدید فعالیت‌های اقتصادی در خارج منطقه سیل‌زده و هم‌چنین تشدید فعالیت اقتصادی برای بازسازی می‌شود. غنی ساختن اراضی کشاورزی و هم‌چنین در دسترس قرار دادن آب بیشتر برای فعالیت‌های صنعتی، توریستی و خدماتی، فواید اقتصادی فراوانی برای سیل ایجاد می‌کنند.

ارزیابی واقع‌بینانه از سیل در چارچوب موازنه خسارات سیل، که خود به دو دسته پولی (تخریب زیرساخت‌ها، از دست رفتن مشاغل، ساعات از دست‌رفته کار و مزارع تخریب‌شده) و غیرپولی (نظیر از دست رفتن جان انسان‌ها و رنج سیل‌زدگان) تقسیم می‌شوند؛ و منافع سیل به دست می‌آید. عنصر زمان بسیار تعیین‌کننده است. خسارات در کوتاه‌مدت وارد می‌شوند اما فواید عمدتاً در طول زمان و در چارچوب «خدمات اکوسیستمی» به دست می‌آیند.

تحلیل ریسک در این میان نقش مهمی ایفا می‌کند. سیل آن‌گونه نیست که به‌طور کامل قابل پیشگیری و مقابله‌پذیر باشد. بنابراین همواره میزانی از خطر سیل وجود دارد و جوامع باید فواید اقتصادی و اجتماعی ناشی از قرار گرفتن در معرض سیل (نظیر سکونت در دشت‌های حاصل‌خیز سیلابی و منافع ناشی از آن) را با خسارات دوره‌ای ناشی از بروز سیل، متوازن سازند.

جوامع باید به گونه‌ای رفتار کنند که خسارات و بالاخص خسارات غیرپولی سیل را به حداقل برسانند. این همان عقلانیتی است که در پس سیل خفته است و باید آن‌را در نظام حکمرانی محیط‌زیستی، اقتصادی و سیاسی جامعه جست‌وجو کرد. این عقلانیت، سیل را از رخداد طبیعی خطرناک، به رخدادی که می‌توان با آن تطابق یافت و توأمان از فواید آن بهره‌مند شد بدل می‌سازد. «گزارش ملی سیلاب‌های اسفند ۹۷ و فروردین ۹۸»، راهی به سوی خلق و بسط این عقلانیت است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 5
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • مهماندار هواپیما IR ۲۳:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۲
    47 3
    هیچ کار خدا بدون حکمت نیست
    • IR ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۳
      10 3
      اتش سوزی جنگل های امریکا و طوفان های امریکا هم بدون حکمت نیست
  • IR ۲۳:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۲
    8 0
    باران یک رحمت الهی میباشد وجاری شدن اب روان در سطح زمین اگر مهار شده باشد لذت بخش و مهیج و نشاط اور هم هست وبه ادم ارامش ونفس میدهد که خدا این نعمت را به انسان ها هدیه کرده وانسان جزی از طبیعت میباشد اما اگر تعادل این پدیده خدادادی از دریا به خشکی از اول افرینش تا ابد خواهد بود ولی طغیان اب روان کمی ترسناک و اگر در مسیر وبستر خودش قرار گیرد ازار و اذیت به انسان ندارد واز ان میتوان از یک تهدید تبدیل به فرصت طلایی برای گرفتن انرژی برق و اب خوردنی و تقویت اب زیر زمین و سفر ه های زیرین زمین را از مایع حیات پر میکند و بلانس حرکات پوسته های زیرین زمین واز لغزش سنگ های گسل پیش گیری میکند و بعداز طی نمودن مسیر خود با تمام فوایدش دوباره به دریا و اقیانوس باز می گردد وکار خدا همه حکمت دارد وفقط این تفکر انسان میباشد که از این رحمت الهی چگونه ان را هدایت ومدیریت کند که اسیب و زیان اصلا نبیند مثلا درست کردن مویرگ های فاضلاب شهری وسیل بند مسیر رودخانه های که در عرض و یا طول شهر در حال حرکت میباشد در فصول که گرما وتابستان میباشد ویک قطره اب ممد حیات است وبا لای روبی رسوبات کف رودخانه ها ودهانه اتصال رودخانه های بزرگ به دریا شیب بندی ومسیر را باز کردن راز افرینش اب در چرخه فرایند کره زمین خود قرار گیرد فقط تدبیر و مدیریت مهار سیلاب و پیشگیری از قبل وبستر سازی وکانال کشی و کاشت منابع طبیعی درختکاری برای حاصل خیزی وکاشت سد اب در جای مناسب و تعداد ان در مسیر مهندسی شده ساختن بنابر این ابی که با ترنم و بارش تند از اسمان فرود می اید نباید انرا از دریچه منفی دید ویک رحمت الهی دانست ...
  • علی حکیمی ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۳
    0 10
    حالا تکنولوژی سیل سازی را از کجا وارد کنیم از بنگلادش یا فلیپین چون خیلی در این صنعت قوی هستند یا خودمان داریم
  • CA ۰۰:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۴
    0 0
    اینقدر از سیل تعریف کرده که میگم دعا کنیم سیل سالی چند بار بیاد!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس